Fietsroutes Toerfietstocht

Vertrek- en finishplaats van al deze routes: Hotel – Sport- en Evenementencentrum De Bonte Wever, Assen.

Let op! De start en finish-locatie bevindt zich dit jaar weer aan de achterzijde van De Bonte Wever.

De routes voor 2018 zijn in ontwerp klaar.
Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.
De kleuren van de routes zijn:
Rood = 30 km
Geel = 40 km
Blauw = 60 km

Route dinsdag 24 juli:

Tynaarlo – Vries – Donderen – Zeijen
Het verleden en heden
U “trapt” de fiets4daagse af langs één van de oudste vaarwegen van Drenthe, het Noord Willemskanaal om daarna het gebied van het Drents Landschap in te gaan. Tijdens de route fietst u van het verleden naar het heden doordat bij verschillende beleefpotsen u de nieuwste technieken gaat ontdekken.
De fietsroutes van 30-40 km en 60 km splitsen zich tussen Taarlo en Ubbena. De 60 km gaat richting Tynaarlo met een controle in het Dorpscafé. Bij de beleefpost in Tynaarlo kunt u de nieuwste techniek op gebied van het ziekenvervoer bekijken.
In Vries, bij de Visio de Brink, kruisen de 40 en 60 km elkaar. De 60 km deelnemers maken dan een duik in het verleden en ontdekken het Meisje van Yde. In Donderen komen de 40 en 60 km weer bij elkaar, met een stempelpost in het Dorpscafé in Donderen waarna u over het prachtige heidegebied het Noordseveld fietst. Ook komt u in Roozand langs het Melkvee/Vergistingsbedrijf van de Maatschap Hartlief/Lammers. Een uniek bedrijf als het gaat om melk- en mestproductie in combinatie met het hergebruik van afvalstoffen en mineralen. Er staat een traktatie voor u klaar.
In de buurt van Zeijen komt alles weer tezamen op de route. Na de laatste stempelpost bij café Hingstman, komt u met z’n allen als laatste door het prachtige Arboretum. Een uniek terrein op het gebied van natuureducatie.
De afsluiting van deze dag is bij de Bonte Wever met live-muziek.

Route woensdag 25 juli:

Smilde – Lheebroek – Hijken – Hooghalen
Landbouw en natuur
Woensdag starten we met het Groot Gratis Gastvrij Ontbijt. Dit gebeurt in de sporthal Stadsbroek, 500 meter na de start vanuit de Bonte Wever. Hier is voor alle deelnemers een lopend buffet ingericht waar iedereen zijn eigen ontbijt kan samenstellen. Dit ontbijt wordt in alle startplaatsen georganiseerd. Vervolgens fietsen we met z’n allen richting Smilde en komen langs de Hoofdsponsor van de Fiets4daagse, de Regiobank.
In Smilde is er bij de Koepelkerk weer van alles te doen. Hier is ook de eerste controlepost. Na Smilde wordt de route gesplitst. Vanaf hier staat de route in het teken van de nieuwe landbouw ontwikkeling in Drenthe: de bollenteelt. Zowel de 30 km, de 40 km als de 60 km komen vandaag bij een bollenkwekerij.
Om bij deze bedrijven te komen fietsen we dwars door prachtige natuurgebieden waar Drenthe om bekend is. Het Hijkerveld, het Brunstingerveld, langs het Dwingelerveld en het Terhorsterzand. De 60 km gaat via Lheebroek, met controlepost bij Camping Meisterhof, naar Beilen om vervolgens samen met de 40 km te stempelen in het Dorpscafé van Hijken. Vanaf hier gaat het via de schaapskooi op het Hijkerveld naar Hooghalen. In Hooghalen voegt ook de 30 km zich weer in voor de laatste controlepost bij Boszicht in Hooghalen. Daarna fietsen we gezamenlijk terug naar Assen waar we bij de Bonte Wever afsluiten met live-muziek.

Route donderdag 26 juli:

Eexterhalte – Spijkerboor – Annen – Anderen
Healthy en natuur
Ook donderdag gaan we weer door prachtige natuur. Ook de andere aspecten van het leven komen aan bod. Bijvoorbeeld het GGZ-museum op het terrein van GGZ Drenthe (voorheen Licht en Kracht en Port Natal). Via het prachtige stroomdallandschap van de Drentse Aa komen we in Rolde met o.a. de Nieuwe Zandverstuiving. Een heel bijzondere locatie is de Hendrik Kok stichting. Hier kunnen we ervaren hoe het is wanneer het gezichtsvermogen ernstig wordt beperkt. Daarna fietsen we verder naar het Hillig Meer. Op verzoek van het Hillig Meer is hier een stempelpost ingericht. Zij willen graag deze unieke “laatste rustplaats” onder de aandacht brengen. In Eext splits zich de route van de 30 km af. Deze gaan via Anderen, waar later de overige afstanden er weer bij komen.
De 40 en 60 km gaat verder via de Staatsbossen waar aan het einde van het bosgebied de 40 km af zwaait. De 60 km gaat verder door het waterwingebied van de WMD, de Breevenen, richting Spijkerboor.
In het blues-café alhier, ’t Keerpunt, is de controle voor de 60 km. Via Annen gaat het richting Anloo. Intussen heeft de 40 km zich er weer bijgevoegd. In Anloo is er een pleisterplaats in de Theeschenkerij Homanshof. Aansluitend kan men nog een bezoek brengen aan de eeuwenoude Magnuskerk.
In Anderen komt iedereen weer bij elkaar voor de laatste controlepost. Gezamenlijk gaan we richting Assen, waar we de historie nog even kunnen snuiven in het Drents Archief.
Tenslotte is er de mogelijkheid in het Duurzaamheidscentrum nog even de wolf van Drenthe te bewonderen. We sluiten af bij de Bonte Wever met live-muziek.

Route vrijdag 27 juli:

Marwijksoord – Gasselte – Borger – Schoonloo
Door Berg en Dal
De titel “Door Berg en Dal” is misschien wat zwaar aangezet, maar vandaag (vrijdag) gaat de tocht door een stroomdal en een aantal keren de Hondsrug op en neer.
Via de nieuwe Florijn As vertrekken we richting Marwijksoord waar we een fruitbedrijf kunnen bezoeken, met heel veel streekproducten. In Vredenheim maken de 30 km fietsers een zwaai richting Amen.
De 40 en 60 km gaat richting de Staatsbossen met o.a het Boomkroonpad en de Hondsrug. In Gasselte, bij Brasserie De Berken is de controle voor de 60 km. Vanaf hier wordt het wat klimmen en dalen, via Drouwen en Bronneger langs het Hunebedcentrum richting Borger.
Buiten Borger fietsen we door een bijzonder bedrijf, Zinger Mechanisatie BV, waar geavanceerde machines voor de land- en tuinbouw worden ontwikkeld en geproduceerd.
In Schoonloo, waar ook de 40 km zich weer invoegt, is er bij Café Hegeman de volgende Controle.
Via Grolloo en het Amerdiep, waar de 30 km dan al is gepasseerd, komen we bij de laatste controle, Boerderij Camping het Amerveld.
In Ekehaar kunt u nog een bezoek brengen aan een technisch bedrijf als het om duurzaamheid en energie gaat.
We sluiten af bij de Bonte Wever met het uitreiken van de medaille en live-muziek.