Fietsroutes Toerfietstocht

Fietsroutes Toerfietstocht

Route dinsdag 16 juli:

Gees – Meppen – Aalden – Orvelte – Wezup

Vandaag gaan we vanuit Dalen richting Zwinderen, Gees, Meppen, Aalden, Orvelte, Wezup, Zweeloo, Oosterhesselen en Wachtum. U komt door heel wat karakteristieke plaatsjes.

Afhankelijk van de afstand die u fietst.

Zwinderen is gelegen aan de Verlengde Hoogeveense Vaart. In Zwinderen ligt een kei ter herinnering aan het 775 jaar bestaan van het plaatsje ( 1217 – 1982 ). Na Zwinderen komt u in Gees. In het Drents wordt het Gies genoemd. Het is een klein es dorp. Er staan nog een aantal prachtige Saksische boerderijen. Meppen is gelijk aan de vele andere kleine es dorpen die het oorspronkelijke uit het verleden heeft kunnen behouden. Orvelte ( 60 km ) is een museumdorp. Vele boerderijen kunt u bezichtigen. Het dorp is autovrij. Er is een houtzagerij, smederij, klompenmakerij enz. te vinden. Neem de tijd om dit eens te bekijken. Misschien wel even van de route afwijken maar dat mag geen probleem zijn met de nodige verwijzingen.

Wezup ( 60 km ) is vooral bekend om café Perkaan waar het interieur op de hoes van de elpee Old times – good times van Cuby & Blizzards staat samen met 5 boeren uit het dorp. Helaas wordt Perkaan omgebouwd tot woning.

In Aalden (40 en 60 km ) zult u veel Saksische boerderijen vinden. Ook een mooie korenmolen, “Jantina Hellingmolen”, aantreffen. Deze is ook te bezichtigen.

Verder komt u door Oosterhesselen ( alle afstanden ). Hier wordt weer het jaarlijkse schilders festival “Montmartre” gehouden. Dit vindt plaats nabij het Gotische kerkje uit 1400. U zult er diverse kunstschilders aan het werk zien.

Ten slotte fiets u naar Wachtum. Dit is een dorp uit 1399 met veel oude boerderijen en een korenmolen, “De Hoop”. Niet alle bovenstaande bezienswaardigheden zullen aan de route liggen maar gezien het overzichtelijke zal men de route zo weer kunnen oppakken als men even van de route afwijkt. Terug in Dalen kan men nog lekker even nagenieten op een van de mooie beschikbare terrassen.

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Route woensdag 17 juli:

Coevorden – Emlichheim – Dalen

Zoals gebruikelijk starten de deelnemers bij CR Cornelis in het centrum van Dalen, het mooiste dorp tussen de molens.

De af te leggen routes van de 30 – 40 – 60 km zijn uitgezet in ongeveer zuidoostelijke richting. De deelnemers overschrijden de landsgrens en fietsen dus ook in Duitsland.

Vanaf het startpunt in Dalen gaan de routes richting Coevorden en gaan daarna langs het Stieltjeskanaal en de Europaweg richting het Schoonebekerdiep en Coevorden – Piccardie – Kanal; uiteraard komt u langs het stroomgebied van de Vecht. De bronnen van de Vecht liggen in het Duitse Munsterland. Het is een regenwaterrivier die over een afstand van 60 km door Nederland stroomt. De Vecht mondt uit bij Zwolle in het Zwarte Water.

Het prachtige landschap over de grens is karakteristiek te noemen; veel groen, oude boomsingels met prachtige, bijna mystieke bomen, akkerbouwgebied, grasland, kronkelende wegen en in het landschap passende boerderijen. Momenteel zijn ook de laatste ontwikkelingen van alternatieve energiebronnen zichtbaar in het landschap.

Afhankelijk van de fietsroute die u volgt komt u door de volgende plaatsen:
Het eeuwenoude vestingstadje Coevorden met Kasteel en oude gevels.

Samtgemeinde Emlichheim ( Hoogstede, Laar, Ringe, Emlichheim ) mit haus Ringerbruggen, schwimmendes Bootshaus mit Vechtesompe, kunstwegen stationen, haustierhof Arends, grenserlebnisstation “Schiefer Turm”, taufbecken in der Emlichheimer kirche.

Terugkomend in Dalen zijn er door de sfeervolle ligging van de horeca voldoende terrassen om even na te genieten, voor entertainment zal worden gezorgd.
Vanaf 16.30 uur zal de opbouw plaatsvinden van de Zomeravondmarkt bestaande uit circa 100 marktkramen die op 6 woensdagen zal worden georganiseerd ( 18.30 – 21.30 uur )

Wij hopen u als deelnemer in Dalen te begroeten


Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Route donderdag 18 juli:

Coevorden – Dalerpeel – Lutten – Gramsbergen

De route gaat vandaag over de Vossebelt, een buurtschap van Coevorden, richting Dalerpeel. Hier vindt men nog een aantal kleinere en grotere hoogveengebieden die vrij zeldzaam zijn in Nederland.

Vervolgens gaat het richting De Krim. Een veenkoloniaal streekdorp. Het kanaal, de Lutterhoofdwijk, is omstreeks 1866 gegraven. Na De Krim gaat de 30 km richting Anerveen en de 40- en 60 km buigen af richting Oud Lutten. U fiets ondertussen in de provincie Overijssel. Oud Lutten wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van graaf Otto || van Bentheim uit 1259.

Gaat u de 60 km fietsen dan komt u aan de rand van het recreatiegebied de Oldemeijer langs. Dit is een bosrijke omgeving aan de zuidkant van Hardenberg. Hier vindt u verschillende campings en bungalowparken.

De 40- en 60 km komen gezamenlijk door het stadje Gramsbergen. In 1442 kreeg het stadsrechten. De straat met de langste straatnaam van Nederland bevindt zich in Gramsbergen: de Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat heeft (met spaties) 46 karakters.

Na Gramsbergen fiets u door de buurtschappen Holtheme en De Haandrik. U komt dan bij de snelweg N34 uit. Deze is tussen Coevorden en Hardenberg aangepast met ongelijkvloerse kruisingen. Hierdoor kunnen we nu zonder gevaar van de ene naar de andere kant fietsen. Alle routes komen hier weer samen. U fiets een klein stukje door Coevorden en gaat dan weer richting Dalen waar u nog even rustig kunt nagenieten op een van de vele terrassen in het centrum. Ook zal er live muziek aanwezig zijn.


Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Route vrijdag 19 juli:

Nieuw Amsterdam – Weiteveen – Schoonebeek

Deze laatste dag gaat richting Nieuw-Amsterdam, Weiteveen en Schoonebeek. Na de start komt u eerst aan in Den Hool. Een klein buurtschap met een paar boerderijen en een plaatselijke bierbrouwerij en waar ze ook Whiskey bottelen.

Vervolgens gaat het richting Nieuw-Amsterdam. Dit ligt aan de Verlengde Hoogeveense Vaart. Deze werd vroeger gebruikt voor het vervoer van veen uit het veengebied.

Daarna komt u door het kassengebied van Erica ( 60 km ). Hier worden fruit en planten geteeld.

Weiteveen ( 60 km ) is een veenkolonie en is ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw door de ontginning van het Amsterdamse veld en het Schoonebekerveld. U komt vervolgens door het Bargerveen. Een natuurgebied van 2100 ha. Het bestaat voor een groot gedeelte uit hoogveen.

Daarna komt u door het Oosterse bos ( 60 km ). Hier staan een aantal boerderijen die op de rijksmonumentenlijst staan.

Schoonebeek( 40- en 60 km ) is bij iedereen bekend als het oliedorp. In 1943 werd hier olie ontdekt. Op maandag 8 januari 1976 is er een afsluiter stuk gegaan bij een van de putten. Hierdoor spoot er vloeistof, olie en zand, over Schoonebeek. Dinsdagavond werd het lek gedicht. De NAM liet alles reinigen door schoonmaakploegen en keerde schadevergoedingen uit.

Vervolgens fiets u weer richting Dalen waar u nog even kunt nagenieten op de terrassen.


Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.