Diever en omgeving

Diever en omgeving

Geschiedenis
Waarschijnlijk woonden al 6000 jaar geleden mensen op het gebied waar nu Diever ligt. De boeren uit de late steentijd bouwden vlak bij Diever een hunebed dat er nog steeds ligt. In de vroege Middeleeuwen werd het dorp Diever gesticht. De oudst bekende vermelding van Diever komt uit 1181, waar gesproken wordt van het dorp Devere of Deveren. De naam Diever komt hoogstwaarschijnlijk voort uit het woord dat diep of laagte betekende. In de Middeleeuwen was Diever de hoofdplaats van het Dieverderdingspel, dat ongeveer het hele gebied van Zuidwest-Drenthe besloeg.

 

Bezienswaardigheden
Het centrum van Diever wordt gevormd door een Brink met daaraan liggend een voormalig gemeentehuis en een Schultehuis, het huis waar de schulte woonde. Tegenwoordig is er het Oermuseum in gevestigd. Verder staat in het dorp sinds 1882 korenmolen De Vlijt.

 

Drie kilometer ten noordwesten van Diever in het natuurgebied Berkenheuvel ligt een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Aan de Groningerweg ligt een hunebed.

 

De Sint-Pancratiuskerk
In het centrum van het dorp staat, midden op de Brink, een oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwde romaanse kerk gewijd aan Sint-Pancratius.  Na een brand in 1759 is de kerk grotendeels vernieuwd. Bij de restauratie halverwege de 20e eeuw zijn de oorspronkelijke gewelven weer hersteld. De kerk wordt als een van de mooiste van Drenthe beschouwd, dit komt tevens door de prachtige gewelven en het authentieke interieur, waarvan het sacrofaagdeksel uit de 12e eeuw stamt.

 

Evenementen
Diever is bekend van de openluchtuitvoeringen van toneelstukken van Shakespeare. Sinds 1946 wordt jaarlijks in het openluchttheater een toneelstuk van Shakespeare opgevoerd. Deze uitvoeringen trekken elke zomer duizenden bezoekers uit het hele land.
•Midzomeravondmarathon door het Drents Friese Wold, derde zaterdag van juli
•Boekenmarkt op de Brink, evenement op 2e Pinksterdag
•Shakespeare Theater Diever
•Historische dag Diever
•Internationale Drents Friese Woud Wandelvierdaagse
•Drentse Fiets 4daagse
•Zomermarkten, zeven maandagen in juli en augustus

 

Natuur
Ten noorden van Diever ligt het natuurgebied Berkenheuvel in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Aan de rand van Diever in het bos is het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Ten oosten van Diever is het uitgestrekte Nationaal Park Dwingelderveld.