Fietsroutes Toerfietstocht

Fietsroutes Toerfietstocht

De Drentse Fiets4Daagse start vanuit 7 startplaatsen. Het kan soms gebeuren dat er fietsroutes elkaar kruisen. Daarom heeft elke startplaats een eigen pijlkleur op de routebordjes. 
Op de rode bordjes vanuit de startplaats Emmen staat het opschrift “Emmen” en een witte pijl.

Als u deze pijlen in de gaten houdt dan kunt u niet mis rijden en alleen maar genieten van al het moois om u heen.

Route dinsdag 19 juli 2022:

Emmerhout, Sleen, Meppen, Achterste Erm
We beginnen de fiets4daagse met een prachtige route door mooie Drentse zanddorpen.

Je fietst vanaf het startpunt, door het bos “Emmerdennen” richting het centrum van Emmen. Het is dinsdag en dat betekent “Vlindermarkt”. Deze toeristische markt brengt veel gezelligheid. Stap zeker even af en ga een kijkje nemen. Fiets je liever door dan kun je vanmiddag uiteraard even terug komen en even de benen strekken op de markt.

De eerst stempelplaats is bij onze hoofdsponsor Amslod. Hier ontvang je de tweede stempel van de dag.

Via de nieuwste wijk de Delftlanden kom je in het oude dorpje Erm. Hier gaan de 30 km fietsers rechtdoor naar Ermerstrand. De 40 en 60 km fietsers gaan rechtsaf richting Sleen.

In Sleen vind je de stempelpost bij de molen “de Hoop”. Naast de Sleener toren is de molen een landmark voor de plaats Sleen. De molen staat sinds 1915 in Sleen en heeft daarvoor in Amersfoort gestaan. De molen kent drie perioden: Tot 1915 stond de molen in Amersfoort, op de hoek van de huidige Daltonstraat en de Leusderweg. In 1915 is de molen daar afgebroken en verplaatst naar Sleen. Voor Amersfoort heeft de molen waarschijnlijk in Noord-Holland gestaan. De gietijzeren as is afkomstig uit Aartwoud en andere delen van de molen doen vermoeden dat de molen dienst heeft gedaan als industriemolen in Noord-Holland. In de 19e eeuw is de molen verplaatst van Noord-Holland naar Amersfoort en was de naam van de molen ‘De Gunst’. De molen is op deze locatie gebouwd omstreeks 1850. In 1915 is de molen verplaatst naar Sleen en in bedrijf genomen. Sinds dat moment heet de molen ‘De Hoop’. In 1973 heeft er een grote restauratie plaatsgevonden Voordat ‘De Gunst’ naar Sleen kwam, stond er ook een molen op deze plaats. Deze molen, gebouwd in 1850, is door brand verwoest in 1914. De toenmalige molenaar heeft na de brand ‘De Gunst’ gekocht en deze weer opgebouwd in Sleen. De molen is in bedrijf geweest tot in de jaren ‘70. en daarna is de molen gebruikt als opslagplaats. De laatste eigenaar, Gerrit Hidding, heeft de molen zo goed mogelijk onderhouden. In 2010 heeft de gemeente Coevorden de molen aangekocht.

De route vervolgt zich in zuidelijke richting. Bij de stempelpost op het Ermerstrand kun je even heerlijk ontspannen. Maak een wandeling over het strand of ga even onderuit gezakt op het terras zitten.

Fiets je de 60 km route dan ga je verder Via Meppen door naar Oosterhesselen waar een prachtige kunstmarkt wordt georganiseerd! Oosterhesselen is van oorsprong een es dorp. Zoals we jaarlijks gewend zijn is Oosterhesselen nu ook omgetoverd als Montmartre.  Schilders zoeken hun mooiste plekje om zich uit te leven op het doek. Bij restaurant Deen vind je de stempelpost.

Alle afstanden komen weer bij elkaar bij de stempelpost aan de Kleine Rietplas. Samen fiets je door naar Sportpark Sc Angelslo waar live muziek is met zangeres Monique Hegen en ’s avonds een gezellige avond met een tentquiz.

Route woensdag 20 juli 2022:

Exloo-Borger-Odoorn

Deze dag zal op verschillende locaties worden omlijst door muziek.

Nadat de route vanaf de startplaats door het prachtige Valtherbos is geslingerd kom je bij de stempelpost op Sportpark VV Valthe.

Het Perron en Bakkerij Kuipers slaan samen met Valthe de handen in één om de Drentse fiets4daagse te verwelkomen. Valthe een klein dorp met circa 1200 inwoners gelegen in het UNESCO Global Geopark De Hondsrug is bij uitstek een dorp voor fietsers en wandelaars met vele bezienswaardigheden als het onderduikershol, grafheuvel, hunebedden en in de toekomst een gerestaureerde Valtherschans is het een dorp om niet zo maar voorbij te laten gaan. Op de route fietsen jullie langs het onderduikershol waar maar liefst 16 joden onder leiding van Albertus Zefat zaten ondergedoken. Het onderduikershol is in 2019 volledig gerenoveerd en is zeker het bekijken waard. We informeren jullie graag onder het genot van een bakje koffie en wat lekkers over Valthe.

Fiets je de 30 km route dan sla je vanuit het Valtherbos af naar Camping de Fruithof. Voor de kinderen is hier een prachtig programma gemaakt.

Fiets je de 60 km dan ga je vanaf hier door naar Exloo waar de schaapskooi midden in het dorp te vinden is. Misschien kom je later op de route de schaapsherder in de natuur tegen met de kudde. Vanaf Exloo maak je een prachtige tour door de bossen via Borger, Ees (met stempelpost in het restaurant Eeserhof) naar Odoorn. Bij buffetrestaurant Thijs en Aafke in Klijndijk, genoemd naar de kinderen van de vorige eigenaar, is de volgende stempelpost. Klijndijk is rond 1850 ontstaan , omdat toen het Oranjekanaal werd aangelegd. Het dorpje ligt aan een zijtak van dit kanaal en in een bosrijke omgeving aan de rand van het Valtherbos.

De 40 km en 60 km gaan samen verder naar de stadsboerderij het Nije Hof. Hier komen ook de kinderen van de kidsroute en de Roll-on route langs. Zet je fiets tegen het hek en wandel langs de koeien in de weide of kijk mee met de boer die melkt en melk verwerkt.

Hierna vervolgt de route door Emmen centrum naar Sportpark Sc Angelslo waar de DJ  zorgt voor een Nederlandstalige muzikale omlijsting. ’s Avonds bent u van harte welkom om te Klaverjassen en de Bingo.

Route donderdag 21 juli 2022:

’t Haantje-Wezuperbrug-Orvelte-Zweeloo

Bent u op tijd dan mag u met de fiets door Wildlands! Zie hoe de dieren ontwaken en genieten van hun ontbijt. Aan de westzijde fiets je Wildlands weer uit en vervolgt de route door Westenesch. De vroegste bewoners in deze omgeving waren de hunebedbouwers, zij worden ook wel de mensen van de “Trechterbekercultuur” genoemd. Waarschijnlijk in de 13e of 14e eeuw ontstond Westenesch als een soort dochternederzetting uit het dorp Emmen, dat toen nog Empne genoemd werd. Het dorp is langgerekt en daardoor zijn er twee brinken ontstaan. Westenesschestraat 50 is een Rijksmonument. Dit huis is een opvallende verschijning in een dorp met overwegend Saksische boerderijen. Het lijkt meer op een herenhuis. Het heeft zelfs een balkon aan de voorkant. Toen het in 1915 gebouwd is had het een koeienstal, een paardenstal, een dorsvloer en een hooitas.

Na Westenesch fiets je langs het Oranjekanaal en vervolgens over de landweg genaamd Schietbaanweg. Rechts in het bos is hunebed D42 te vinden. D42 Dit is één van de grotere hunebedden in Drenthe. Er staat een enorme boom midden in het hunebed wat een frappant beeld geeft. Het is op de Emmeresch alleen te voet of op de fiets bereikbaar via een 500 meter lang bospad.  Dit hunebed is het enige hunebed in Nederland met drie paar poortzijstenen. Oorspronkelijk had het negen dekstenen, waarvan nog vier overgebleven zijn. Ook zijn zeven draagstenen en een sluitsteen verdwenen. Het hunebed is 16,8 meter lang en 4,5 meter breed.

In ’t Haantje, bij de Kippesthee krijg je de tweede stempel van vandaag. Fiets verder door het prachtige Boswachterij Sleenerzand waar je langs de Kibbelkoele komt. Een zwemplas met een heel breed zandstrand. De 60 km fietsers gaan door naar Orvelte. Stap vooral af en wandel door dit Monumentendorp. Ontdek oude ambachten en geniet van een kopje koffie, misschien wel uit een kraantjespot.

In Zweeloo komen de 60 en 40 km fietsers weer bij elkaar op de route. Bij tante Sweel is de stempelpost. Fiets je verder dan kom je langs het beroemde kerkje in Zweeloo. Geschetst door Vincent van Gogh tijdens zijn verblijf in Nieuw Amsterdam.

Via Noord-Barge komt u Emmen weer binnen. In de oude melkfabriek is Centrum Beeldende Kunst gevestigd. Haal de stempel en maak kennis met hedendaagse kunst.

In de feesttent is niemand minder dan onze lokale bekende zanger Erik van Klinken van 14.00-16.00 uur aanwezig voor een gezellige middag. ’s Avonds is er een muzikale avond met piratenkoor de Stormvogels. Smartlappen en Ierse liederen komen voorbij. Zing heerlijk mee.

 
Op deze dag kunt u weer genieten van het fantastische “ Wildlands”. U wordt in de gelegenheid gesteld met de fiets Wildlands te doorkruisen.
LET WEL HET PARK MOET OM 10.00 UUR VRIJ ZIJN VAN FIETSERS EN U HEEFT ALLEEN TOEGANG MET HET GELDIGE POLSBANDJE VAN DE STARTPLAATS EMMEN./div>

 

Route vrijdag 22 juli 2022:

BargerCompascuum-Weiteveen-Nieuw Amsterdam

Geniet deze dag van het bijzondere natuurgebied, het Bargerveen.

Om direct in de stemming te komen is de eerste stempelpost bij het Veenpark te Barger-Compascuum. Geniet op het terras van een lekker kop koffie. Kinderen kunnen hier spelen in de grote speeltuin.

Van hieruit fiets je langs het stroompje de Runde naar het Sportlandgoed. Hier kun je de 3de stempel van de dag halen. En dan wordt de weg vervolgd naar het Bargerveen. Stap even af bij Staatsbosbeheer voor informatie over dit prachtige uniek gebied. Geniet van de rust, natuur en vergezichten. Aan de zuidkant van het Bargerveen mag een bezoek aan het Veenloopcentrum niet ontbreken. De vrijwilligers praten u graag bij over het ontstaan van het Bargerveen en het verhaal van zuster Engel en de pastorie in Weiteveen.

De 60 km fietsers gaan vanaf Weiteveen richting Schoonebeek door één van de meest gefotografeerde straatjes van Zuidoost Drenthe. Het Westersebos. Vervolgens richting Nieuw Amsterdam waar het van Gogh huis gevestigd is. Hier heeft Vincent van Gogh 2 maand gewoond. Vandaag kun je een kijkje nemen in het museum met 50% korting. Dus slechts € 3,50.

De 40 km fietsers gaan vanaf Weiteveen naar Nieuw Dordrecht via Klazienaveen. In Nieuw Dordrecht is het museum Collectie Brands. Hier is de expositie van oud naar nieuw.  Van toverlantaarn naar YouTube. Je mag hier gratis een kijkje nemen. De toverlantaarn zou je kunnen omschrijven als de oervader van het hedendaagse YouTube. Het is een apparaat dat op glasplaatjes geschilderde afbeeldingen kon projecteren. Omstreeks 1826 maakte de Fransman Joseph Niépce de eerste foto. Hiervoor gebruikte hij een box met een klein gaatje en vanbinnen bekleed met lichtgevoelig materiaal. Zo’n 60 jaar later kwam de eerste fotocamera met een filmrolletje voor groot publiek beschikbaar. Het was aan het eind van de 19e eeuw dat stilstaand beeld bewegend beeld werd. Bij film plak je in feite meerdere stilstaande beelden achter elkaar die je vervolgens afspeelt. Hoewel de toverlantaarn uit ons dagelijks leven is verdwenen, leeft hij voort in onze moderne smartphones en online platformen als YouTube.

Bij de finish in de feesttent word je verwelkomt door een gezellig dweilorkest. Tegen 16.00 uur is de officiële afsluiting.

 

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.
Ook kunnen de routes iets afwijken van de geplande kilometers. Dit is gelegen in het feit dat er mogelijke wegwerkzaamheden tijdens de Fiets4Daagse plaatsvinden.