Fietsroutes Toerfietstocht

Fietsroutes Toerfietstocht

In 2019 zullen we voor de tiende keer vier routes voor jullie maken. En dit jubileum belooft natuurlijk de allermooiste routes vanuit Norg! We nodigen iedereen uit voor onze tiende verjaardag met het thema: Boeren burgers en buitenlui!

Route dinsdag 16 juli:

Norg – Langelo – Roderesch – Roden – Nieuw Roden – Nietap – Leek – Lettelbert – Matsloot – Roderwolde – Roden – Alteveer – Langelo – Norg

De 60 km route gaat ook langs Enumatil, Den Horn en Oostwold.

Tegenover café Langelo worden vandaag een aantal prachtige oude tractors tentoongesteld, speciaal voor de deelnemers van de DF4D. Via Roderesch, waar je even kunt pauzeren bij de herberg, gaan we richting Leek. Onderweg kom je het Vagevuur tegen; een hele mooie plek met een echte pingoruïne. In Leek breng je een bezoek aan landgoed Nienoord. In de historische Borg is het Nationaal rijtuigenmuseum gevestigd maar je kunt ook gewoon even rondwandelen op het terrein. De route gaat verder rond het Leekstermeer en via het haventje van Roderwolde en molen de Woldzigt fiets je verder naar Roden. Je passeert  het Scheepstra kabinet dat ingericht is als een oud schooltje met prachtige prenten van Jan Ligthart, de tekenaar van Ot en Sien. Via de melkweg (jawel..) en het prachtig gelegen plaatsje Alteveer kom je weer in Norg terecht.

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Route woensdag 17 juli:

Norg – Steenbergen – Amerika – Een – Veenhuizen – Fochteloërveen – de Vledders – Westervelde – Norg

De 60 km route gaat ook langs Fochtelo, Appelscha en Ravenswoud.

In Norg nemen we het schelpenpaadje aan de Postmaatseweg, een oude zandweg waar de postkoets vroeger langs ging richting Friesland. Verderop zie je het grote complex van de NAM waar aardgas opgeslagen wordt. De route gaat via een fraai fietspad richting het Groote diep en via het bruggetje fiets je naar naar Steenbergen en Amerika. Daar hebben we een stop bij het Ronostrand, een prachtige recreatieplas met een groot strand. Vervolgens gaat de route via Een naar het veelbesproken Veenhuizen met haar gevangenissen en het gevangenismuseum. Nergens is de geschiedenis zo zichtbaar! En dan gaan we via het fraaie brinkdorp Westervelde met de karakteristieke theekoepel weer terug naar Norg. Al in 1798 werd de familie Tonckens door een erfenis schatrijk. Zij betrokken het huis. Nog altijd is het huis in bezit van de familie Tonckens. In de theekoepel werd vroeger thee gedronken door de bewoners. Ook werd het personeel hier uitbetaald. Tegenwoordig is het een monumentje waar je overigens niet naar binnen mag.

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Route donderdag 18 juli:

Norg – Westervelde – Zuidvelde – Fochteloërveen uitkijktoren – Bovensmilde – Assen – Golfbaan/ Arboretum – Peest – Norg

Via Westervelde en Zuidvelde fiets je naar de uitkijktoren op het Fochteloërveen. Dit gebied is nog vrij nieuw maar prachtig om te zien, ook vanuit de toren. Met heel veel  geluk vliegt de kraanvogel over je hoofd. Tip: stop een verrekijker in je fietstas! Wanneer je het Fochteloërveen verlaat loont het de moeite om even af te stappen bij het fietsknooppunt, klim even op het walletje links: mooi hé? De tocht gaat verder via Bovensmilde naar Assen waar je langs het Duurzaamheidscentrum komt. Via het arboretum (waar echt heel veel verschillende bomen staan) met haar mooie pagode fietsen we langs de golfbaan richting Peest en dan is het nog 3 km. doortrappen naar Norg

De 60 km route gaat ook langs Witterhaar, Smilde en Bovensmilde.

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Route vrijdag 19 juli:

Norg – Donderen – Bunne – Eelde – de Punt – Vries – Noordsche Veld – Norg

De laatste dag fietsen we via de dorpjes Donderen en Bunne dwars door het platteland naar Eelde. Daar kun je vliegtuigen spotten en even rondkijken bij het vliegveld. Via Yde – de Punt komen we uiteindelijk bij de Bijzaak, waar honingheerlijkheden te koop zijn en waar je veel te weten kunt komen over bijen. In Vries houden we een stop bij het Wapen van Vries. Dan gaan we naar het Noordsche Veld waar een nieuwe landschapsboerderij wordt gebouwd met een info centrum van Staatsbosbeheer. Dit centrum gaat 8 juli al open, het horecagedeelte is dan nog niet klaar. Staatsbosbeheer ontvangt jullie alvast graag! En dan is het nog een klein stukje fietsen naar Norg waar je feestelijk onthaald wordt. We hebben dit keer een heel bijzonder muziekgezelschap voor de muzikale omlijsting!!!

De 60 km route gaat ook langs Haren , Glimmen en Tynaarlo.

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.