Fietsroutes Toerfietstocht

Fietsroutes Toerfietstocht

Onze editie in 2019 was in alle opzichten succesvol. Mooi fietsweer, fijne routes, een gezellig gezamenlijk ontbijt en iedere dag een leuk en afwisselend programma bij aankomst. We gaan er naar streven om ook in 2020 weer bijzonder goed voor de dag te komen.

Dit waren de routes voor 2019.
Onze routemakers zetten ieder jaar nieuwe routes uit!

Route dinsdag 16 juli:

Norg – Langelo – Roderesch – Roden – Nieuw Roden – Nietap – Leek – Lettelbert – Matsloot – Roderwolde – Roden – Alteveer – Langelo – Norg

Vanaf de start rijden we richting Roderesch naar het RAS huys voor de eerste stempel. De drie dorpen Roderesch, Alteveer en Steenbergen maken er ieder jaar veel werk van om extra goed voor de dag te komen als stempelpost.

Langs de rand van Nieuw Roden rijden we vervolgens naar Nietap. Even voor Nietap vind je het Vagevuur; via het bospaadje kom je uit bij een echte pingoruïne. Even verderop is Natuurschoonpark Nietap.

In Leek breng je een bezoek aan stempelplaats landgoed Nienoord met haar historische borg. De stempel haal je in het voormalige koetshuis.

De route gaat verder rond het Leekstermeer waar je bij Paviljoen Pool even kunt pauzeren aan het water. Vergeet niet te stempelen!

De 60 km route gaat vanaf hier langs Enumatil, Den Horn en Oostwold. In Enumatil krijgen de fietsers een warm onthaal bij tante Til, zij deelt ook de stempels uit.

Via het haventje van Roderwolde en molen de Woldzigt komen we uit in Leutingewolde, Bij het bezoek aan de Eytemaheert kun je blaarkoppen van dichtbij bewonderen en een stempel halen.

In Roden Het Scheepstra kabinet heeft de deur wijd open staan, kijk gerust even in het oude schooltje met fraaie prenten van Jan Ligthart, de tekenaar van Ot en Sien.

Via de melkweg (jawel..) en het fraaie Alteveer kom je in Langelo waar je kunt stempelen bij café Langelo. Tegenover het café is speciaal voor de DF4D deelnemers een bijzondere tentoonstelling van oude tractoren. Erg leuk om even rond te kijken ! De laatste stempelpost staat op de brink in Norg.

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Route woensdag 17 juli:

Norg – Steenbergen – Amerika – Een – Veenhuizen – Fochteloërveen – de Vledders – Westervelde – Norg

In Norg nemen we het schelpenpaadje aan de Postmaatseweg, een oude zandweg waar de postkoets vroeger langs ging richting Friesland. Verderop zie je het grote complex van de NAM waar aardgas opgeslagen wordt, de kinderen mogen daar badzout maken.

De route gaat via een fraai fietspad richting het Groote diep (nou ja…gróót…) en via het bruggetje fiets je door het bos naar naar Steenbergen. Bij het hunebed D1 is de eerste stempelpost van vandaag. De kinderen gaan daar ski lopen…

Daar hebben we een stempelplaats bij het Ronostrand, een prachtige recreatieplas met een groot strand.

Vervolgens gaat de route via Een naar het veelbesproken Veenhuizen met haar gevangenissen en het Landelijke Gevangenismuseum. Nergens is de geschiedenis zo zichtbaar! Neem even de tijd om er rond te kijken, er zijn meerdere plekken waar je even kunt pauzeren.

De 60 km rijders gaan door naar Appelscha waar gepauzeerd en gestempeld kan worden bij eetcafé Hulst. Via Ravenswoud en Fochtelo komen ze uit tussen Huis ter Heide en Zuidvelde.

Via de Fledders, een voormalig Rijkswerkkamp waar verder niets meer van te zien is komen we uit Bij de Boefjes. Dit is een fraaie nieuwe groepsaccommodatie die graag haar medewerking verleent als stempelpost.

En dan gaan we via het fraaie brinkdorp Westervelde met de karakteristieke theekoepel weer terug naar Norg. In de theekoepel werd vroeger thee gedronken door de bewoners. De weg naar Norg gaat als het ware dwars door het Norgerholt, een van de oudste bossen van Nederland.

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Route donderdag 18 juli:

Norg – Westervelde – Zuidvelde – Fochteloërveen uitkijktoren – Bovensmilde – Assen – Golfbaan/ Arboretum – Peest – Norg

Via Westervelde gaan richting huis Ter Heide via de bossen en Zuidvelde richting Huis ter Heide. Dan fiets je verder naar de uitkijktoren op het Fochteloërveen. Dit gebied is nog vrij nieuw maar prachtig om te zien, ook vanuit de toren. Met heel veel  geluk vliegt de kraanvogel over je hoofd. Tip: stop een verrekijker in je fietstas! Wanneer je het Fochteloërveen verlaat loont het de moeite om even af te stappen bij het fietsknooppunt, klim even op het walletje links: mooi hé?

De tocht gaat verder via Bovensmilde naar de Baggelhuizerplas, waar de eerste stempelpost is.

De 60 km rijders gaan door naar Bovensmilde. Daar heeft beleefpost de koepelkerk haar deuren wijd open staan en zij organiseren speciaal voor de DF4D een gezellige zomermarkt. Kan niet missen en is zeker een bezoekje waard! De stempel halen jullie even verderop bij Blauwe Bessenboerderij Harmsma en Asperge en Zachtfruitbedrijf Sturing in Hooghalen.

Vervolgens fietsen we naar het fraaie  Duurzaamheidscentrum in Assen. Behalve een stempel halen kun je daar een prachtige interactieve bijententoonstelling zien. komt.

Via het arboretum (waar echt heel veel verschillende bomen staan) met haar mooie pagode fietsen we langs de golfbaan richting Zeijerveld waar de Cremerhoeve een beleefpost is. Bij de Zorgboerderij in Peest moet er weer gestempeld worden en dan is het nog 3 km. doortrappen naar Norg voor de laatste stempel.

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Route vrijdag 19 juli:

Norg – Donderen – Bunne – Eelde – de Punt – Vries – Noordsche Veld – Norg

De laatste dag fietsen we voor de eerste stempel naar Donderen. Bij Café Hoving ontvangen ze jullie allemaal graag als eerste stempost van de dag.

Vanuit het café gaat de route via Bunne naar Eelde voor een bijzondere stempelplaats. Bij Flights and Bights kun je behalve iets eten en/of drinken misscien ook vliegtuigen spotten want deze stempelplaats bevindt zich op Groningen Airport oftewel vliegveld Eelde zoals we dat hier nog altijd zeggen…:-)

De 60 km route maakt een extra lus richting Haren, bij Paviljoen Sassenhein kun je midden in de natuur even pauzeren en stempelen. Via Tynaarlo en Vries kom je weer uit bij Yde.

In Yde kun je de de Bijzaak bezoeken, een leuk winkeltje vol met honingheerlijkheden en waar je veel te weten kunt komen over bijen.

Bij Visio de Brink in Vries kun je de volgende stempel halen, ze vinden het leuk om jullie te ontvangen en te laten zien wat ze zoal doen. Kijk bv. eens rond in de unieke Landwinkel, gerund door bewoners en begeleiders.

Dan gaan we langs Roozand richting het Noordsche Veld. Bij Maatschap Hartlief – Lammers is o.a. een demo van KNWF geleidehonden. Bij de Maatschap worden doppen verzameld uit de gehele regio, met de opbrengst worden meer geleidehonden opgeleid. Jullie zijn van harte uitgenodigd om even te komen kijken.

Een stukje verder kun je stempelen bij theehuis de Bosrand. Zij zijn druk bezig met een nieuwe voorziening aan het Noordsche Veld, ook Staatsbosbeheer krijgt daar een infocentrum. Dit is helaas nog niet open ten tijde van de Fiets4Daagse. En dan is het nog een klein stukje fietsen naar Norg voor een feestelijk onthaal en de laatste stempel.

We hebben een zeer bijzonder gezelschap voor de muzikale omlijsting!

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.