Fietsroutes Toerfietstocht

Fietsroutes Toerfietstocht

In 2019 zullen we voor de tiende keer vier routes voor jullie maken. En dit jubileum belooft natuurlijk de allermooiste routes vanuit Norg!

 

 

 

Het thema voor 2018 is “Natuurlijk Norg!”. We laten u de fraaiste natuur rondom Norg zien door middel van vier themaroutes waarbij alles wat Drenthe zo bijzonder maakt aan de orde komt. Dit is de kop van Drenthe op haar best!

De routes kunnen nog wijzigen tot het moment van aanvang van de Fiets4Daagse. Er kunnen hieraan dan ook geen rechten worden ontleend.

Route dinsdag: Verhalen uit het veen route

Langs een eeuwenoude veenweg (met archeologisch beleefpunt waar je kunt zien waar de weg liep) fiets je naar Veenhuizen. Een dorp met een bijzondere geschiedenis. De voormalige dwangkolonie staat op de voorlopige werelderfgoedlijst van de Unesco. Vlakbij Veenhuizen ligt het Fochteloërveen, een uniek hoogveengebied. En tot slot passeer je nog een veengebiedje met bijzonder verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. de 60 km rijders maken een prachtige extra lus door Friesland.

Stempelposten:
-Verenigingsgebouw Veenhuizen
-Natuurmonumenten Fochteloerveen
-Snackbar “de Hoek” in Oosterwolde   60 km
-Westerveen Peest
-Brink in Norg

Norg – Veenhuizen – Fochteloërveen – Zuidvelde – Peest – Norg

Route woensdag 25 juli: Hunebed en Grafheuvelroute

We zouden dit ook de prehistorische route kunnen noemen. Onderweg komt je vandaag diverse hunebedden en grafheuvels tegen. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en Drenthe telt er meer dan 50. Neem onderweg rustig de tijd om eens even stil te staan of te zitten bij deze prehistorische graven. Voor de 60 km rijders laten we extra veel hunebedden passeren.

Stempelposten:
-Hunebed Zeijen
-Café centraal, Tynaarlo
-Pannenkoekhuis Gasteren  60 km
-Hoeve Loevesteijn
-Brink in Norg

Norg – Zeijen – Zeegse – Tynaarlo – Donderen – Norg

Route donderdag 26 juli: Bos en Beekdalroute

Door de kop van Drenthe stroomt het Oostervoortsche Diep, ook wel het Kleine Diep genoemd. Ten zuiden van Lieveren komt de beek samen met het Grote Diep. Om het nog ingewikkelder te maken heet het dan het Lieversche Diep. Het beekdal landschap is prachtig en kleurrijk. Tussen Norg en Een kom je via een brug over het Grote Diep. Naast de mooie beekdalgebieden laten we je genieten van enkele fraaie fietspaden dwars door de bossen bij Norg en Roderesch. De 60 km rijders komen als extra door een deel van het bekende Drentse Aa gebied.

Stempelposten:
-Ronostrand  alle afstanden
-café Kajuiter Zevenhuizen  60 km
-Bakkerij van Esch, Zevenhuizen
-’t Rashuys
-Brink Norg

Norg – Amerika – Zevenhuizen – Roderesch – Norg

Route vrijdag 27 juli: Heideroute

Vandaag fiets je door eeuwenoude landschappen waar het vroeger nog wild en woest en ledig was zoals het Noordsche Veld en het Bunnerveen. De plek waar het inmiddels wereldberoemde meisje van Yde ooit is gevonden is nu een akkerland maar vlakbij is een mooi monument voor haar gemaakt met honderden zwerfkeien uit de omgeving. Je kunt er even stil staan (of zitten) bij haar verhaal. De 60 km rijders krijgen op de laatste dag als toetje bovendien een deel van het Balloërveld te zien.

Stempelopsten:
-Bunne
-Restaurant van Tarel, Taarlo  60 km
-Bakkerij Haafs in Vries
-Boswachter Staatsbosbeheer Noordsche Veld
-Brink Norg

Norg – Bunne – Yde – Vries – NoordscheVeld – Peest – Norg