Norg en omgeving

Norg en omgeving

Norg

Norg ligt in het meest veelzijdige stukje Drenthe ook wel “de kop van Drenthe” genoemd en is van oudsher een toeristisch dorp. Vandaar dat er volop horeca, winkels en overnachtingsmogelijkheden te vinden zijn en er een levendig centrum is waarbij de brink nog altijd een centrale plek in neemt. In Norg houden ze wel van een feestje en dat is ook tijdens de Drentse Fiets4Daagse goed te merken wanneer u aan het eind van uw fietstocht het dorp weer binnenrijdt.

Omgeving Norg

Rondom het dorp vindt u uitgestrekte landerijen en bossen waarbij aan de oostkant nog goed te  zien is dat Norg zich met recht een brink – en esdorp mag noemen. Het is zelfs het best bewaarde esdorpenlandschap van Drenthe!  Het oeroude Norgerholt aan de rand van het dorp is een van de oudste bossen van Nederland. U passeert  talloze prachtige brinkdorpjes met mooie boerderijen. Hier en daar een hunebed, grafheuvels, vennetjes en pingoruïnes, een verrassend schelpenpaadje, landerijen en landgoederen, grensstenen van de boermarke, een  heuse middeleeuwse schans…in de kop van Drenthe valt bijzonder veel te ontdekken.

Veenhuizen en het Fochteloërveen

Een van de pareltjes is natuurlijk Veenhuizen. Het pauperparadijs waar de armen en de landlopers ooit een beter bestaan werd beloofd en waar meer dan 100 rijksmonumenten te zien zijn. Onze routes brengen je naar het meest bijzondere dorp van Nederland! Het Gevangenismuseum is bijzonder voor iedereen, ook kinderen vinden dit fantastisch. En op steenworpafstand ligt een supergaaf klimpark! Vlakbij Veenhuizen ligt het Fochteloërveen, bekend van de het unieke hoogveengebied, de aanwezige kraanvogels en andere bijzondere flora en fauna en de prachtige uitkijktorens!

Roden, Leek en de Onlanden

De kop van Drenthe is veelzijdig en waterrijk en u vindt er het grootste meer van Drenthe: het Leekstermeer met rondom de fraaie Onlanden, vol met weide- en watervogels. Roden met haar statige havezate en bijbehorend landgoed is een trekpleister van formaat met een gezellig winkelcentrum en je ziet tijdens je fietstocht waarom de omgeving een inspiratiebron was voor schrijvers, dichters en schilders. Ot en Sien staan op de Brink en even verderop kun je het Scheepstra kabinet bekijken met o.a. een oud klaslokaal en prachtige oude schoolprenten. Museum Kinderwereld is een speelgoedmuseum voor jong en oud: gewoon heel erg leuk!

Landgoederen

Natuurlijk gaan onze routes ook langs een selectie van de vele landgoederen die onze omgeving rijk is.
In Eelde Paterswolde liggen er een aantal vlakbij elkaar. In Leek kom je langs de prachtige borg Nienoord met een groot landgoed vol fietspaden. In Nuis ligt de Coendersborg half verstopt in de bossen en in Bakkeveen ligt de monumentale Slotplaats. Ze hebben allemaal hun eigen rijke historie.

Groningen en Friesland

Je ziet dat we ook locaties in Groningen en Friesland noemen; dat is het leuke van de kop van Drenthe: je bent in “no time” de grens over. Binnen 6 kilometer fiets je Friesland binnen en de provincie Groningen is ook binnen 10 kilometer al bereikt!

Kortom: in de kop van Drenthe vindt u alles wat Drenthe zo aantrekkelijk maakt in een notendop. Vanuit Norg fiets je tijdens de Amslod Drentse Fiets4Daagse ook zó naar Friesland of Groningen. Ook dát laten we je natuurlijk graag zien! Wij verwelkomen je heel erg graag!

Alle informatie over de kop van Drenthe: