Fietsroutes Toerfietstocht

Fietsroutes Toerfietstocht

Voor 2021 hebben we weer 4 prachtige routes voor u gemaakt. Ook dit jaar heeft u weer de keuze uit drie verschillende lengtes; 30 km, 40 km en voor de sportieve fietsers onder ons, een 60 km lange route door de mooiste stukjes van Drenthe.

Aan de routekaarten kunnen geen rechten worden ontleend, aangezien er tot het moment van de Fiets4Daagse nog wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

Dinsdag 13 juli: Hart van Drenthe / Borger 30 /40 / 60 km

De eerste dag van een bijzondere Drentse Fiets4Daagse, prachtige natuur, bijzondere plekjes en mooie vergezichten. Heerlijk onbezorgd genieten! Dat gaan we 4 dagen doen!
Vandaag is ook de 4kids dag, dus onderweg wordt er wat georganiseerd voor de kinderen. Dit wordt aangegeven met beachflags. De 40 en 60 km fietsers kunnen hier doorfietsen.
Vandaar worden er foto’s gemaakt onderweg. Deze foto’s kunnen op donderdag en vrijdag in Westerbork bekeken en eventueel gekocht worden.

We vertrekken deze eerste dag richting Zwiggelte, langs het sluisje en over de Börkerstroom. Voor de brug over het Oranjekanaal rechtsaf om aan de stille kant van het kanaal te fietsen. Langs Manege ’t Hoefijzer naar vakantiepark het Hart van Drenthe. Hier kunnen de kinderen die deelnemen aan de 30 km/4kids afstappen om een opdracht uit het ‘doe-boekje’ te doen en om even uit te rusten van de 1e kilometers op de fiets. We vervolgen de route langs de stille kant van het kanaal en passeren ,in de bocht over het kanaal, Camping Midden Drenthe. Hier staat het terras klaar voor een kopje koffie. De route gaat verder naar Elp, op een steenworp afstand komen we langs Hotel-Restaurant de Koekoekshof en vanaf hier gaan we een groot stuk door het bos, langs de Zandspeelplaats en de Iberenplas (zwemkleding kan dus mee) waar een koffie-kiosk is verder richting Schoonloo. Bij Camping BuitenGewoon is weer een leuke activiteit voor de kinderen. Ook hebben ze een mooie dierenweide en speeltuin. Vervolgend verder langs Restaurant Hegeman en vanaf hier gaat de 30 km/4kids rechtsaf langs de Beeldentuin richting manege Knollegruun. Bij manege Knollegruun ontvangen ze de 4kids/30km fietsers graag. Vervolgens vertrekken de 30 km/4kids richting het Wolvenspoor (een prachtige wandeling!). Hier staat IVN / Staatsbosbeheer met een leuke en leerzame activiteit voor de kinderen.  De 40 en 60 km fietsers gaan bij Restaurant Hegeman in Schoonloo rechtdoor en gaan net voor Vakantiepark De Tien Heugten links, langs B&B ‘De Warme Bossen’, naar de bossen tussen Grolloo en Drouwen. De 40 km fietsers slaan al snel rechtsaf om richting Westdorp te fietsen, via Ellertsveld en langs groepsaccommodatie Klonie komen ook zij aan bij het Wolvenspoor. De route van de 60 km fietsers gaat langs het Boomkroonpad naar Drouwen, en via het fietspad met hunebedden naar Bronneger. Dan richting Buinen naar Borger. Ook de 60 km fietsers komen in Ellertsveld langs groepsaccomodatie Klonie  om vervolgens bij het Wolvenspoor weer op de gezamenlijke route uit te komen. Vanaf het Wolvenspoor gaan alle routes naar Pannenkoekenrestaurant De Strohoed in Elp, waar de laatste opdracht voor de kinderen is. Vanaf hier linksaf door Zuidveld om weer in Westerbork uit te komen.

Route 30 km

Route 40 km

Route 60 km

Woensdag 14 juli: Mekelermeer Route 30 /40 / 60 km

Normaal gesproken verzorgen wij op de woensdag altijd een ontbijt voor alle deelnemers maar helaas laten de corona regels dat niet toe dit jaar. In plaats daarvan krijgen alle fietsers een tasje met versnaperingen mee voor onderweg. Deze wordt aangeboden door Jumbo Vinke uit Westerbork, Jumbo Mulder uit Beilen en Jumbo Veenstate uit Smilde. Het tasje wordt uitgedeeld tijdens het fietsen.

Ook weer zo’n mooie tocht vandaag, prachtige natuur en leuke plekjes om even stil te staan, uit te rusten en vooral te genieten van al het moois dat Drenthe te bieden heeft!

Vandaag vertrekken we richting Orvelte, via het fietspad door de prachtige landerijen en bossen komen we uit op de Bosweg in Witteveen waar je de Imkervereniging vindt met uiteraard een lekker potje honing. Vervolgens langs Drentse Golfclub De Gelpenberg, met een uitnodigend terras met prachtig uitzicht. We vervolgen de route en komen aan in het mooie Meppen en fietsen langs het Theehuis en even verderop langs Groepsaccommodatie de Mepperdennen, ook hier kunt u gerust even plaatsnemen op het terras. Verder gaat de tocht weer, langs timmerwerkplaats/houtzagerij Het Frensenhoes, waar ze demonstraties geven en een doorlopende expositie hebben van oude werkmaterialen.
De 30 km gaan in Meppen richting de Anne de Vries hoek en rijden langs het Mantingerzand. Een prachtig natuurgebied met hele oude jeneverbessen en loslopende Schotse Hooglanders.
De 40 en 60 km fietsen door in de richting van Oosterhesselen, onderweg komen we langs Alpacaboerderij Top Dutch met uiteraard Alpaca’s. In Oosterhesselen aangekomen is het ook hier tijd om even te stoppen want vandaag is het Schildersfestival Montmartre. Na Oosterhesselen gaan de 40 km fietsers rechtsaf naar Gees langs de bekende IJssalon Talenti. En via het Mekelermeer, waar de Drentse IJsfiets heerlijke ijsjes verkoopt, komen ook de 40 km fietsers bij het Mantingerzand. Om even uit te rusten en wat te drinken en/of te eten kun je stoppen bij Eethuis en Natuurcamping de Voscheheugte, aan de rand van het Mantingerzand.
De 60 km fietsers gaan na Oosterhesselen richting Wachtum en langs de Jan Pol Molen (’s middags te bezichtigen) verder naar het centrum van Dalen. Natuurlijk zijn er in Dalen diverse horeca gelegenheden te vinden. De route gaat verder via Zwinderen ook langs het Mekelermeer, en dus langs de Drentse IJsfiets, richting Eethuis en Natuurcamping de Voscheheugte.
Alle afstanden komen vanaf hier weer op dezelfde route en fietsen gezamenlijk via Balinge weer terug naar Westerbork. En ook in Westerbork zijn genoeg horecagelegenheden om even lekker uit te rusten en te genieten van een hapje en een drankje.

Route 30 km

Route 40 km

Route 60 km

Donderdag 15 juli: VAM Route 30 /40 /60 km

En ook vandaag hebben we weer een fantastische route: namelijk naar de inmiddels beroemde VAM berg!

We fietsen vanuit Westerbork door het tunneltje onder de N381 en gaan over het Natuurgebied Scharreveld, met een kijkheuvel waar afgelopen winter 2 zeearenden hun maaltje kwamen halen. Fietsend richting Wijster komen we langs de Taribush boerderij van de familie Woertink, waar ook een boerderijwinkel is. We passeren 2 kanalen, het Linthorst Homankanaal en het VAM Kanaal. Informatie over deze kanalen vind je bij de brug over het kanaal. We vervolgen de route naar de VAM berg. Wie het aandurft mag hem (op eigen risico) proberen te bedwingen! Op 19 en 20 juni is hier het NK Wielrennen gehouden, dus de Col du Vam is met de fiets te beklimmen, maar wel met enigszins getrainde benen. Je kunt ook lopend naar boven waar je een informatiecentrum vindt met interessante wetenswaardigheden over de afvalberg waar je bovenop staat. Onderaan de VAM berg zijn alle fietsers van harte welkom bij Koffie Kiosk Het Blinkertje. Een gezellig terras met muziek en theater. Deelnemers die de 30 en 40 km route fietsen gaan vanaf de VAM berg richting Mantinge. De 40 km fietsers slaat bij het kanaal rechtsaf waar de 30 km fietsers rechtdoor gaan.
De 60 km route gaan bij de VAM achteruit richting het buurtschap Zwartschaap en komt via Stuifzand bij vliegveld Hoogeveen. Met een beetje geluk zie je hier parachutespringers terwijl je op het terras zit te genieten. Weer op de fiets gaan we richting Tiendeveen, en ook bij Camping de Stal hebben ze de koffie klaar. We komen langs prachtige natuurgebieden: beekdal Oud Diep, het Matingerveld en de oude Mantinger bossen en weiden. Via Noordscheschut en Nieuweroord fietst de 60 km richting Tiendeveen en komen langs golfbaan Martensplek. Ook hier een gezellig terras met wat theater. De 40 km deelnemers komen hier weer op de route om samen met de 60 km door Nieuw Balinge, langs het dorpshuis de Heugte, die geopend is voor o.a. een kopje koffie, richting het Mantingerzand naar Mantinge te fietsen. De 30 km sluit hier ook weer aan op de route en gezamenlijk gaat de tocht naar Bruntinge, om langs een stukje oerbos weer terug te komen in Westerbork.

Route 30 km

Route 40 km

Route 60 km

Vrijdag 16 juli: Dwingelderveld Route 30 / 40 / 60 km

Helaas, dit  is alweer de laatste dag van de Drentse Fiets4daagse. Ook vandaag beloofd het weer een prachtige dag te worden. Aan de route zal het in ieder geval niet liggen, want vandaag gaan we naar het prachtige Dwingelderveld!

Op deze feestelijke afsluitende dag fietsen we met zijn allen via Beilen, langs Lieving, het Terhorsterzand en komen we langs zorgboerderij De Hanzehof.
Hier kun je een kijkje nemen in de boerderijwinkel. We vervolgen onze weg en steken de A28 over via een fietsbrug richting Spier. Hier verlaten de 30 km deelnemers de route en steken weer de A28 over om naar Spier te fietsen. De 40 en 60 km fietsers vervolgen hun weg door de mooie bossen van het Dwingelderveld richting Lheebroek langs een leuke speeltuin verder richting Lhee.
De 40 km fietsers gaan van hieruit terug richting Spier over wederom een prachtig stuk van het Dwingelderveld. Fietsers die 60 km route rijden komen door Lhee, langs hotel de Borken, met een fijn terras voor o.a. een kopje koffie. De route gaat verder langs Keramiekattelier Dijkstra naar Dwingeloo. Vanaf hier langs het oude Planetron naar het Nationaal Park Dwingelderveld, en over de Kraloose heide naar Kraloo. Halverwege de Kraloose heide kun je even een uitstapje maken naar de schaapskooi en de uitkijktoren. In Kraloo kom je langs een IJsboerderij, een aantrekkelijke stop op een warme dag. Fietsend langs tankstation de Green Planet kom je aan in Pesse. Hier kun je even tot rust komen bij het buurthuis de Wenning voor je je weg vervolgt richting Spier waar de 30 en 40 km fietsers ook weer op de route komen. Iedereen fietst nu via Wijster, met uitzicht op de VAM berg, langs de Emelangen en het Scharreveld weer terug naar Westerbork waar jullie allemaal feestelijk worden ingehaald door alle vrijwilligers van startplaats Westerbork.

Route 30 km

Route 40 km

Route 60 km