Weetjes over de Fiets4Daagse

Weetjes over de Fiets4Daagse

Voor de 51ste keer staat Drenthe deze week op de pedalen voor de Fiets4Daagse. Dagblad van het Noorden is er dagelijks bij, kijkt rond in plaatsjes langs de route en praat natuurlijk met fietsers. Vijf
vragen over het Drentse fietsevenement.

Wat is de Drentse Fiets4Daagse?
De traditionele fietsweek waarin deelnemers via verschillende stempelposten van start- naar finishplaats
fietsen, wordt steeds meer een belevingstocht. Alle routes kennen zowel stempel- als beleefposten.
Op de beleefposten kunnen deelnemers even van de fiets af om bijvoorbeeld een molen, galerie, boerderij of beeldentuin te bezoeken. Ook worden er bij verschillende beleefposten activiteiten georganiseerd, zo werkt startplaats Norg deze vierdaagse met een thema. Deelnemers leren met ‘Kom over de brug’ onderweg over het leven in en om het water.

Moet je alle vier de dagen fietsen?
Fietsers hoeven sinds enkele jaren niet meer alle dagen mee te doen, want ook een dagtocht is mogelijk.
Twee of drie dagen fietsen behoort tevens tot de mogelijkheden. Opgeven daarvoor kan ’s ochtends bij een startplaats naar keuze. De opening van de vierdaagse is vanavond in Emmen, waar de aankomende dagen voor de poorten van de oude dierentuin gestart wordt. Morgen is de eerste fietsdag van de Fiets4Daagse, die tot en met vrijdag duurt.

Waar kunnen deelnemers beginnen?
Verspreid door Drenthe zijn er acht opstapplaatsen. Deelnemers kunnen beginnen aan de routes in Assen, Emmen, Meppel, Diever, Dalen, Norg, Westerbork en Hoogersmilde.
Per opstapplaats zijn de mogelijkheden verschillend. Zo zijn er routes van 30, 40 en 60 kilometer te rijden, maar zijn er ook mountainbike- en kinderroutes.

Is de Fiets4Daagse alleen voor ouderen?
Nee, zeker niet. De groep 50-plussers is wel sterk vertegenwoordigd, maar ook voor een jongere doelgroep wordt er genoeg georganiseerd. Zo zijn er vanuit Hoogersmilde verschillende mountainbikeroutes te fietsen en zijn er op vijf plekken speciale kinderroutes uitgezet.

Hoeveel mensen doen er mee aan de Fiets4Daagse?
Volgens voorzitter Jan Broertjes lag het aantal aanmeldingen eind vorige week op het peil van 2014 en 2015. Toen waren er rond de 13.000 deelnemers per dag. Broertjes rekent op 50.000 fietsers in vier dagen. Het 50-jarig jubileum werd vorig jaar uitgebreid gevierd met onder meer een bezoek van Koning Willem-Alexander, maar trok niet meer deelnemers dan het jaar ervoor. Nadat de balans was pgemaakt, bleek dat er meer dan 10 procent minder aanmeldingen waren.

Bericht delen